Informatie over steigerhout

Goed om te weten!

B-Smart steigerhout
De B-Smart steigerhouten meubelen kenmerken zich door simpel uitgevoerde meubelen van steigerhout. De meubelen worden wel allemaal geschuurd geleverd, dat hoef je dus niet meer zelf te doen! Deze kwaliteit is te vergelijken met die van andere aanbieders van steigermeubelen, echter zijn ze bij B-Smart Steigerhout gunstiger van prijs. Bij je bestelling kun je aangeven of je de meubelen binnen of buiten gaat gebruiken. Voor buitengebruik kun je de meubelen, tegen een kleine vergoeding, met RVS schroeven in elkaar laten zetten.

In plaats van een pak met gezaagde planken, een tekening en een zak met schroeven, worden de meubelen bij mij helemaal gemonteerd geleverd! Geen bouwpakket dus…..

Alle modellen worden allemaal speciaal voor jou op maat door mijzelf in mijn atelier gemaakt. Het betreft derhalve allemaal maatwerk.

Daarnaast kun je kiezen voor nieuw of gebruikt steigerhout en een beschermende kleurbehandeling. Er is veel mogelijk in de modellen maar wil je daar een aanpassing op, laat het me dan weten via de mail, stel je vraag per telefoon of kom langs in de showroom.

De steigerdelen die ik gebruik voor de meubelen zijn de echte originele steigerdelen. Deze zijn 32 mm(!) dik en ongeveer 20 cm breed. Tegenwoordig worden steeds meer meubelen gemaakt van dunnere vuren delen die als steigerhout worden verkocht. Deze zijn soms wel een centimeter minder dik. Het zal duidelijk zijn dat deze meubelen minder sterk zijn en minder lang mee gaan!

B-Smart steigerhouten meubelen prima kwaliteit voor een eerlijke prijs!

Onderhoud steigerhout

Gebruikt steigerhout

Steigerhout heeft niet veel onderhoud nodig. De steigerdelen hebben vaak al met weer en wind buiten gelegen en zijn wel gewend aan de verschillende weersinvloeden. De steigerdelen zijn door het cement en de kalk al wel redelijk geÏmpregneerd en bestand tegen een regenbui. In de loop der tijd zal het wel vergrijzen en zullen er barsten in ontstaan. Dat hoort wel heel erg bij het robuuste karakter. Doordat ik de meubelen helemaal schoonschuur is er wel een groot deel van de cement- en kalklaag afgehaald. Mijn advies is dan ook om de meubelen minimaal één keer per jaar te behandelen.

Daarvoor zijn verschillende mogelijkheden: impregneren met een impregnant, beitsen, oliën of waxen. Elke behandeling is mogelijk, echter raadt ik af om het meubel te lakken. Dit omdat het steigerhout krimpt en uitzet onder invloed van temperatuur en vocht. Lak legt een dichte film over het hout dan niet flexibel meebeweegt met het hout. De lak zal de werking van het hout niet volgen en derhalve gaan scheuren. Olie, beits en wax zijn flexibel en daarom beter geschikt.

Bescherming van het meubel voor een lange levensduur

Voor de meubelen heb ik speciaal voor het gebruikte steigerhout een beits ontwikkeld die het hout beschermt, eventueel kan kleuren en waterafstotend maakt. Geschikt voor binnen en buiten daar de beits waterdgedragen is. Wanneer je de kleur van het gebruikte hout mooi vindt en het toch wilt behandelen heb ik een matte kleurloze beits laten maken. Deze is niet zichtbaar maar beschermt wel! Uiteraard kan deze beschermende beits ook in kleur worden aangebracht. Denk daarbij aan whitewash, greywash en blackwash (en deze is echt zwart!) Deze behandeling kun je zeer eenvoudig zelf doen maar deze kan ik ook voor je doen. De beits die ik lever is van het merk Sigma Coatings (A-merk) en kan bij mij worden besteld in een literblik of een 2,5 literblik.

Douglashout heeft minder aandacht nodig dan steigerhout. Het hout is duurzamer en kan met minder aandacht toch lang buiten blijven staan.

RVS

Als je een meubel hebt besteld wil je er wel lang plezier van hebben, je bent best bereid om deze één keer per jaar te behandelen. Dat alleen is niet voldoende om jarenlang plezier van je meubel te kunnen hebben. In de basis zal ook iets gedaan moeten worden. Wanneer de buitenmeubelen geschroefd worden met normale verzinkte schroeven, dan zullen deze na ongeveer 3 jaar zodanig aangetast zijn, door het vocht dat in het hout komt, dat de schroeven knappen, met als gevolg dat de planken loskomen en je meubel letterlijk uit elkaar valt. Vandaar dat ik alle meubelen die voor buiten worden gebruikt het liefst met rvs schroeven in elkaar zet. Maar dat bepaal je zelf. Je kunt aangeven of je het meubel met RVS schroeven geschroefd wilt hebben.

Offerte/maatwerk steigerhout

Offerte/maatwerk

Ik kan mij zo voorstellen dat je op de webshop heeft gekeken en niet het meubel kan vinden waar je naar op zoek bent of wat je graag zou willen laten maken. Geen probleem. Het op maat maken van een meubel dat je zoekt is daar waar ik goed in ben. Ik kan met je meedenken en je helpen met het samenstellen van het meubel dat je zoekt. Om je te inspireren kun je alvast een kijkje nemen in de verschillende productcategorieen of even kijken op mijn andere website.

Wil je een offerte aanvragen? Je kunt mij een mail sturen eventueel aangevuld met een schets, plaatje, of foto en de daarbij behorende afmetingen of je kunt de vraag stellen via het contactformulier.

Uiteraard kun je ook even langskomen in de showroom of werkplaats waar we samen jouw schets bekijken of je wensen omzetten naar een steigerhouten meubel. De adresgegevens en een routebeschrijving treft u op de contactpagina.

Bestellen steigerhouten meubelen

Bestellen steigerhout

Voordat je een meubel bestelt, is het belangrijk om te weten dat alle meubelen op maat, geheel volgens jouw persoonlijke specificaties, door mij in de werkplaats worden gemaakt. Er zijn derhalve geen standaard meubelen en alles is maatwerk. Jouw specificatie kun je per meubel aangeven, zoals afmeting, uitvoering, houtsoort en kleur.

Het is mogelijk om de meubelen op volgende manieren te bestellen:

Per e-mail, telefonisch (0654-324030), in de werkplaats/showroom (Kabelweg 24 in Huizen) of via de shop.

Je ontvangt altijd een opdrachtbevestiging van je bestelling per mail. Je wordt verzocht deze opdrachtbevestiging nauwkeurig te controleren, teneinde eventuele misverstanden te voorkomen. Mocht er iets niet duidelijk zijn, of mocht ik in de opdrachtbevestiging een fout hebben gemaakt, dan kun je mij daarover informeren en zal ik de opdrachtbevestiging aanpassen.

Wanneer de betaling op de door jouw bestelde artikelen is voldaan, is de bestelling definitief. Mocht je toch van de bestelling af willen zien, dan is dat mogelijk tot het moment dat ik ga starten met het maken van de door jouw bestelde artikelen. Ik hou je per mail op de hoogte wanneer ik ga starten met het maken van jouw meubelen.

De bezorging van de meubelen kan voor jou worden georganiseerd door B-Smart Steigerhout. De bezorging wordt gedaan door een externe bezorgdienst. De bezorgkosten kun je altijd eerst even controleren voordat je de bestelling plaatst. Uiteraard kun je de meubelen ook ophalen in de werkplaats. Ook kun je zelf een bezorgdienst inschakelen.

 Levertijd:

De levertijd is afhankelijk van het moment in het jaar, maar is meestal ongeveer 2 weken. In het voorjaar en in de zomer kan de levertijd soms oplopen tot 5 tot 6 weken. Ik weet de levertijd altijd op het moment van bestellen, dus als je deze wilt weten, kun je het beste even contact opnemen.
In de coronatijd is de levertijd heel erg opgelopen. Ik doen mijn best om iedereen zo snel mogelijk zijn of haar bestelde meubel te leveren!

 

Garantie

Garantie:

Voordat je een meubel van steigerhout koopt, is het wel van belang dat je weet wat je koopt. Hout (en zo ook steigerhout) is een natuurproduct. Steigerhout is in beginsel gemaakt om in de bouw op de steigers te leggen, zodat de bouwvakkers hier veilig overheen kunnen lopen. Het steigerhout is daarom robuust. Er is met het zagen van de planken uit de boom geen rekening gehouden met de grillige werking van het hout als het een plank is. Wel heeft het hierdoor het levendige en robuuste karakter. Ik maak daar dan weer hele mooie meubelen van!. Wat het meubel zo leuk en uniek maakt, is dat er eigenlijk niet één plank hetzelfde is, niet van vorm, tekening of kleur. Oneffenheden zijn heel normaal en kleine kieren, spleten en oneffenheden zijn normaal. Natuurproducten werken altijd. Met name bij temperatuurwisselingen. Alle meubelen worden standaard (en niet tegen een extra betaling) machinaal geschuurd.

 

Uiteraard heeft u als consument of bedrijf recht op een deugdelijk product en moet het product dat u heeft besteld voldoen aan de verwachtingen die u ervan mag hebben. Bij afname of levering dient u het product te controleren. Bij goedkeuring middels levering gaat u akkoord met de staat van de producten. Indien de producten zijn gemaakt van gerecycled materiaal kan niet worden uitgegaan van de gebruikelijke eisen van dit materiaal als ware het nieuwe materialen.

 

Indien het product niet voldoet aan deze garanties, kunt u mij daarvan binnen redelijke termijn (maximaal 2 maanden) op de hoogte brengen via ln.tuohregietsnavnelebuem@ofni . Het product zal in de werkplaats eerst worden gecontroleerd. Samen met u zal ik kijken naar een oplossing. Dat kan zijn dat er aan het product aanpassingen worden gedaan of dat het product wordt vervangen. U dient wel altijd uw aankoopbewijs te overleggen. De kosten voor het retour sturen van een product of voor de producten zijn voor uw eigen rekening.

 

De meubelen die demontabel worden geleverd dienen binnen enkele dagen te worden gemonteerd, dit in verband met de werking van het hout.

 

Indien het gebrek is ontstaan door onoordeelkundig gebruik of door oneigenlijk gebruik, of wanneer u of derden op eigen initiatief wijzigingen heeft aangebracht aan het product, of een poging daartoe gedaan heeft, of daaraan andere zaken heeft bevestigd die daaraan niet bevestigd dienen te worden, of indien deze worden ver-of bewerkt op een ander dan de voorgeschreven wijze, vervalt de garantie.

 

U kunt evenmin aanspraak maken op garantie indien het gebrek is ontstaan door of het gevolg is van omstandigheden waar Meubelen Van Steigerhout  geen invloed op kan uitoefenen, daaronder begrepen, doch niet uitsluitend, weersomstandigheden (denk daarbij aan de weersomstandigheden zoals extreme regenval of temperaturen), werking/kromtrekken van het hout, krimpen en uitzetten.

 

Voor de meubelen die buiten worden gebruikt, wordt van u verwacht dat u het meubel voldoende beschermt tegen de weersomstandigheden. U ontvangt bij ontvangst van uw meubel(en) een onderhoudsadvies.

Houtsoorten

Wat is steigerhout

Steigerhout zijn de steigerdelen die in de bouw op de steigers worden gebruikt, vandaar de naam steigerhout. Het gaat om een zeer snelgroeiende dennenhoutsoort (vuren). Dit heeft voor het hout tot gevolg dat het een zeer lange flexibele vezel heeft. De gekapte bomen groeien zeer snel weer aan. De steigerdelen die ik gebruik voor de meubelen zijn de steigerdelen die in de bouw worden of werden gebruikt. Deze steigerplanken zijn 32 mm dik en ongeveer 20 cm breed. Is een steigerdeel dunner, dan is het géén steigerhout!

Je kunt bij het laten maken van een meubel kiezen voor nieuw of gebruikt steigerhout, douglashout of eikenhout. Nieuw hout heeft de ‘kleur’ van vurenhout, en dat is eigenlijk het lichte hout dat je veel als planken/ balken/bouwhout in de bouwmarkt ziet. Dat is namelijk eigenlijk altijd vurenhout. Steigerhout is ruw en ongeschaafd en moet dus wel goed geschuurd worden om glad te worden. Vaak zijn de contouren van het zagen van de planken nog goed te zien.

Gebruikt steigerhout

Het gebruikte hout heeft buiten op de steigers gelegen en heeft daardoor een verweerde/vergrijsde look gekregen. Iets wat het hout prachtig maakt omdat het nog steeds een natuurlijke uitstraling heeft maar toch niet meer zo bleek en licht is al nieuw hout. Daarom wordt het meest het oude steigerhout gebruikt. Het nieuwe steigerhout kun je uiteraard alle kleuren geven die je wilt, maar daarmee is de natuurlijke look er wel af.

De gebruikte steigerdelen hebben vaak al met weer en wind buiten gelegen en zijn wel gewend aan de verschillende weersinvloeden. De steigerdelen zijn door het cement en de kalk al wel redelijk geïmpregneerd en bestand tegen een regenbui.

De vergrijzing ontstaat door UV straling.. Als de meubelen buiten worden gebruikt worden deze steeds grijzer en als de meubelen binnen staan, zullen ze steeds donkerder van kleur worden.

In steigerhout kunnen barsten zitten of deze kunnen ontstaan. Deze barsten kunnen ook binnen ontstaan, door de werking van het hout. Dat hoort wel heel erg bij het robuuste karakter. Steigerdelen kunnen hars bevatten want steigerhout is een harshoudende houtsoort. Doordat ik de meubelen helemaal schoonschuur is er wel een groot deel van de cement- en kalklaag afgehaald.

Vintage steigerhout

Daar een aantal jaren geleden de gebruikte delen zo slecht van kwaliteit waren, heb ik een methode ontwikkeld die nieuwe steigerdelen eruit laat zien als de oude vergrijsde delen, de vintage steigerdelen. Deze steigerdelen zijn derhalve helemaal nieuw en ondergaan een kleurbehandeling waardoor ze de oude verweerde vergrijsde look krijgen. Het voordeel is dat deze delen helemaal nieuw zijn en dus nog nooit in weer en wind buiten hebben gelegen en dat ze toch bij benadering de uitstraling hebben van de gebruikte delen.
Gebruikte delen zijn er dus op dit moment bij mij niet, maar mocht je écht een meubel van gebruikte delen willen laten maken, dan kan ik uiteraard wel gebruikte delen voor je bestellen, geen probleem.

Steigerhout

Meubelen Van Steigerhout richt zich momenteel volledig op de trend, dat is voor zowel binnen als buiten meubelen van gebruikt steigerhout, vintage steigerhout, douglas steigerhout of eikenhout. De look van de meubelen is robuust en heeft een zeer natuurlijke uitstraling. Meubelen met ´body´. Alle meubelen worden speciaal voor jou op bestelling en op maat gemaakt. Eigen ideeën en suggesties zijn altijd welkom! Het is de uitdaging om speciaal voor jou het oh zo gewenste meubel te maken. De foto´s laten zien wat ik zoal gemaakt heb en kunnen je inspireren om ook een meubel of een set aan te schaffen. Natuurlijk zijn er voorbeelden van meubelen die je in de showroom kunt bezichtigen. Daar zal ik je dan ook altijd de steigerhouten planken laten zien en uitleggen wat je kunt verwachten. Hout is een levend product en daardoor is niet één plank hetzelfde. De kleur kan derhalve variëren. maar dat maakt het nou juist zo leuk!

Wanneer je ervoor kiest om een meubel te laten behandelen met een kleurbeits kun je ook kiezen om het meubel van nieuw steigerhout te laten maken. Het hout is nog niet gebruikt en heeft daardoor veel minder zichtbare beschadigingen dan het gebruikte steigerhout. De uitstraling is wel totaal anders. Voordeel van het nieuwe hout is dat het sterker is dan het gebruikte hout, aangezien het nog nooit is gebruikt en nog nooit buiten in de regen heeft gelegen.

Douglas steigerhout

Het douglas steigerhout dat ik gebruik voor de buitenmeubelen is afkomstig van de douglassparren uit verantwoord beheerde bossen in Nederland, Belgie, Duitsland, Frankrijk, Noorwegen en Zweden. Deze douglas heeft versgezaagd meestal een licht geelbruine kleur die op den duur verkleurt tot fraai oranjeachtig geelbruin. Van snel gegroeide, tamelijk jonge bomen is het hout meer roodachtig van kleur. Douglas is harshoudend, waardoor soms vettige vlekjes of streepjes op het geschaafde hout zichtbaar zijn en waardoor er soms hars uit het hout kan komen. Daar is niets aan of tegen te doen.
Zwarte vlekjes
In vochtige omstandigheden kan hout zich als een zuur gaan gedragen. Dit geldt voor alle houtsoorten, maar niet voor allemaal in dezelfde mate. Eikenhout, tamme kastanjehout, Western Red Cedar en Douglas hebben er het meest last van. Dit kan nadelige gevolgen hebben in de buurt van metalen verbindingselementen en kleine zwarte vlekjes veroorzaken. Deze zwarte stippen zijn een reactie van looizuur wat van nature in het hout aanwezig is. Looizuur reageert op staal en daardoor zijn de stippen niet te voorkomen.
Door staal te gebruiken dat ongevoelig is voor corrosie, roestvrijstaal met andere woorden, kun je deze vlekjes voorkomen.
Lange waterbelasting:
Wanneer het hout lang nat blijft of moeilijk kan drogen, bijvoorbeeld omdat het erg lang slecht weer is, of omdat het meubel op een vochtige plaats onder een boom staat of iets dergelijks, dan kan het zijn dat er ondanks een goede behandeling toch “het weer” in het hout komt. Het hout blijft op die plaats dan te lang nat en wordt langzaam aangetast. Ook hier geldt dat grove houtsoorten sneller last hebben van dit euvel omdat daar eenvoudigweg langer water in de poriën van het hout blijft staan dan bij compacte houtsoorten. Bij net vers gemaakt douglas hout is dit vaak sneller zichtbaar dit hout licht van kleur is waardoor donkere vlekken extra snel opvallen.

De inlandse douglas heeft een grove structuur en is behoorlijk sterk. Douglas is daarom voor vele toepassingen geschikt, zowel binnen als buiten. Het is veel minder gevoelig voor houtschimmels dan vurenhout/steigerhout, waardoor het, zeker voor buitengebruik vele malen duurzamer is. Douglashout kan zonder problemen onbehandeld 10-15 jaar buiten worden gebruikt en wanneer je het hout goed beschermd, kan het ook 20 jaar lang gebruikt worden. Dit hangt wel van meerdere factoren af. Het is in ieder geval duurzamer dan steigerhout. Ik adviseer wel het hout te behandelen met een beits, wax of olie. Buiten zal het hout onder invloed van UV stralen mooi grijs verkleuren. Het douglas hout wordt na droging steeds harder, het is één van de hardste Europese houtsoorten.

Droog hout

Voor beide houtsoorten geldt dat deze werken. Dat betekent dat de planken krimpen en uitzetten onder invloed van vochtigheidsgraad en temperatuur. De planken die voor mijn meubelen worden gebruikt zijn al wel behoorlijk gedroogd, waardoor ze in de breedte meestal nog maar 19,5 cm breed zijn en soms nog maar 19 cm. Toch spreken we bij 3 planken van 60 cm, terwijl dat gemiddeld  maar ± 58 cm is.

Natuurproduct:

Steigerhout is vurenhout. Het is derhalve, net als douglashout, een natuurproduct. Geen enkele plank is hetzelfde.

 

Kleurbehandeling

Bescherming van het meubel voor een lange levensduur

Voor de meubelen heb ik speciaal voor het gebruikte steigerhout een beits ontwikkeld die het hout beschermt, eventueel kan kleuren en waterafstotend maakt. Geschikt voor binnen en buiten daar de beits waterdgedragen is. Wanneer u de kleur van het gebruikte hout mooi vindt en het toch wilt behandelen heb ik een matte kleurloze beits laten maken. Deze is niet zichtbaar maar beschermt wel! Uiteraard kan deze beschermende beits ook in kleur worden aangebracht. Denk daarbij aan whitewash, greywash en blackwash (en deze is echt zwart!)
Deze behandeling kunt u zeer eenvoudig zelf doen maar deze kan ik ook voor u doen. De beits die ik lever is van het merk Sigma Coatings (A-merk) en kan bij mij worden besteld in een literblik of een 2,5 literblik. Deze kunt u in 4 kleuren bestellen via de shop.

Bezorgen

Afhalen of bezorgen?

Bezorgen van de meubel(en) naar jouw huis of bedrijf kan uiteraard ook worden verzorgd. Dit wordt gedaan voor een zeer geringe vergoeding.

Voor het bezorgen binnen Nederland, (met uitzondering van de Waddeneilanden) betaal je een minimaal tarief van 25 euro en een maximaal tarief van 75 euro. De berekening van de bezorgkosten wordt gedaan door de bezorger en deze zijn derhalve altijd bij mij op te vragen. De bezorgkosten zijn afhankelijk van de afstand en de reistijd. De eventuele kosten voor het parkeren (parkeermeter) zijn voor de klant. Voor bezorgen van meer dan 100 km vanaf de werkplaats, wordt een aangepast tarief in rekening gebracht, tenzij de bezorging met een andere bezorging kan worden gecombineerd. Daarvan breng ik je per mail op de hoogte.

De bezorgkosten worden bij het afleveren aan de bezorger betaald. Het zou fijn zijn als iemand de bezorger bij het afleveren een handje kan helpen. De bezorger levert de meubelen in principe af tot aan de eerste drempel. Mochten de meubelen verder (bv naar boven of achterom ) gebracht moeten worden, dan kun je ter plaatse met de bezorger afspreken wat de eventuele extra kosten zijn.

Mocht je voorafgaand aan de bezorging de meubelen alvast willen bekijken, dan kan dat in de showroom een dag voorafgaand aan de bezorging.

Uiteraard kun je de meubelen ook bij mij afhalen.

Voor België en de Waddeneilanden geldt een toeslag.

Privacy

Privacy Policy

B-Smart Steigerhout respecteert de privacy van jou, als klant of bezoeker, en zal uiteraard met jouw persoonlijke gegevens derhalve zeer zorgvuldig omgaan. Uitsluitend de gegevens die nodig zijn om jou goed van dienst te zijn, worden door B-Smart Steigerhout gebruikt.

B-Smart Steigerhout stelt jouw gegevens enkel ter beschikking aan de personen die deze nodig hebben om jouw bestelling in orde te maken.

Het gaat dan om: naam, adres, woonplaats, telefoonnummer en e-mailadres. Vaak zijn enkel naam, telefoonnummer en emailadres nodig om je goed van dienst te kunnen zijn. Meer gegevens dan nodig, zal B-Smart Steigerhout nooit vragen, verzamelen of gebruiken.

Gegevens van jou als klant of bezoeker zullen nooit aan derden worden verkocht of beschikbaar gesteld, maar uitsluitend voor de dienstverlening en het verzenden van informatie over het bedrijf, acties en nieuws. Het verzenden van informatie over het bedrijf, acties en nieuws  doet B-Smart Steigerhout alleen met jouw toestemming.

Bij het bezoeken van de website kun je zelf aangeven of je wilt dat B-Smart Steigerhout cookies verzamelt of niet. B-Smart Steigerhout geeft in ieder geval aan dat dat nodig is als jede site wilt bezoeken.

Wanneer je een vraag stelt via de website via het contactformulier of de prijsaanvraag  vraagt B-Smart Steigerhout om een aantal gegevens. Deze zijn nodig om jouw vraag te kunnen beantwoorden.

Mocht je nog vragen hebben over deze pricacy statement, dan kun je altijd een mail sturen naar het algemene mailadres. Je krijgt dan van ons zo snel mogelijk een reactie.